• Kategori : İskoç Harman ( Blended Scotch )
  • Üretici : John Walker & Sons ( JW&S )
  • Baş Harmancı : Jim Beveridge
  • Sertlik : 40.0% Vol.
  • Yıl : Belirtilmiyor ( Nas )

"Markanın temelleri 1820 yılında İskoçya’ nın Kilmarnock şehrinde bir bakkal dükkanı işleten John Walker’ın özellikle 1823 yılında Birleşik Krallık tarafından ilan edilen “tüketim yasası” sonrası viski harmanlamaya başlamasıyla atılmıştır. Sanılanın aksine markaya ismini veren John (Johnnie) Walker zamanında ailenin gelirlerinin sadece %8’lik bir kısmı viskiden elde ediliyordu. Marka viski sektöründe esas atılımı John Walker’in oğlu olan Alexander Walker yapmıştır. 1857 yılında hayatını kaybeden John Walker’in yerine geçen Alexander, 1860 yılında yeni bir yasayla, tahıl viskileriyle malt viskilerin harmanlanması yasallaştıktan sonra bu rüzgarı arkasına alan Alexander Walker, markayı bir sonraki jenerasyona bıraktığında gelirlerin yaklaşık %90’ı viskiden geliyordu. Günümüzde Diageo bünyesinde faaliyetlerine devam eden firmanın, şu anki başharmancısı Jim Beveridge’dir"1


  • Burun: Bol meşe, bal ve kuru meyvelere ek olarak portakal ve elma gibi meyvemsi notalar ön planda. Bitter, zencefil ve çok az bir miktar da is. Zengin, kompleks ve dengeli. Havalandıkça meyvemsi notalar biraz daha öne çıkıyor. Yağlı ve gövdeli bir damağın sinyallerini veriyor.
  • Damak: İlk yudumla bal, portakal, vanilya, meşe ve baharat yoğun olarak hissediliyor. Bu aromalara kuru meyveler, bitter çikolata ve malt eşlik ediyor. Ufak bir miktar is almak da mümkün. Burundaki dengeyi damakta da vurgulayabilirim. Aroma çeşitliliğine rağmen hiç kaybolmayan bir denge… Oldukça yağlı ve kremamsı. “İçimi kolay” tabirinin ne demek olduğunu gösteren bir ekspresyon.
  • Bitiş: Oldukça uzun ve pürüzsüz. Kuru meyveler, meşe, bal ve baharat.
  • Genel Yorum: Johnnie Walker Blue Label, oldukça zengin karakterli, müthiş dengeli ve içimi gerçekten keyifli bir ekspresyon. Yudumlarken aroma çeşitliliğine ve dolgun yapısına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

 


Kaynakça :

1 : www.theviskici.com 

Sitenin Johnnie Walker Blue Label hakkındaki sayfasından, Ege Aslan'ın izni ile alınmıştır. 

2 : www.veviski.com

Johnnie Walker - Blue Label hakkında bu sayfada yer alan Tadım Notları Barış Mercan'ın izni ile alınmıştır. 

Her iki kaynakta da bu viski ve bir çok diğer viski hakkında oldukça ilgi çekici bir çok bilgi ve değerlendirmeler bulmak mümkündür.